Vrtec Sonček pri OŠ Žužemberk 07 620 14 41, 030 717 740
 

GRAJSKI MESEC PRI ZAJČKIH

V mesecu aprilu smo se odločili, da bomo nekoliko raziskovali, kako je pred mnogimi leti potekalo življenje na gradu. To je za večino otrok vedno zanimiva in na nek način skrivnostna tematika. Tematski sklop smo začeli z obiskom našega gradu v Žužemberku. Potem pa so se ideje kar vrstile.

Podrobneje nam je razkazal in povedal, kako so včasih v gradu živeli sam gospod graščak (g. Vlado Kostrevec). Ogledali smo si notranjost stolpov, spoznali delo papirnce

Črnilo za pisanje smo v vrtcu naredili kar sami (oglje in svinjska mast), ter pisali s peresi kot v času življenja na gradovih. Najprej smo poskusili streti s kamenjem, nato smo se za hitrejšo pridobitev barve poslužili nam modernejšo tehniko.

Na gradovih so si deklice krajšale čas s šivanjem, pletenjem, ustvarjanjem. Tudi mi smo si zašili prave srednjeveške mošnjičke za cekine in si ustvarili nakit.

Iz papirja so otroci izrezali krone, nanjo smo nalepili obojestransko lepilo ter z njimi odšli na travnik, kjer so si otroci ustvarili krone travniških princev in princes.

Naučili smo se deklamacijo Otona Zupančiča: Kralj Matjaž s pomočjo NTC plakata.

Še en dan smo preživeli na našem gradu, v družbi grajskih gospoda. Spoznali smo grajske plese, grajsko glasbo ter se v plesih tudi preizkusili.

Spoznali smo se s kratkočasenjem na gradu – žongliranjem.

Ogledali smo si tudi orožarno.

Na temo gradu smo veliko ustvarjali, prosto risali, izrezovali, lepili, ustvarili igralni kotiček. Gradovi so nastajali tudi iz kock.

Sledil je še en dan na gradu, tokrat v družbi vitezov. Vitezi so nam pokazali opremo, jo poimenovali, sledilo je mečevanje. Nekateri otroci so postali pravi vitezi z prisego, drugi se le preizkusili v težkanju mečev, nekateri pa postali pravi mečevalci.

Na koncu smo vse kar smo se naučili prenesli v igralnico, kjer smo si postavili grad in s pomočjo nastalih kostumov speljali igro vlog.

Za zaključek sklopa smo imeli čisto pravi kviz, kjer smo preverili, kaj vse so ta mesec novega izvedeli. Seveda ni šlo brez navijaških rekvizitov dveh ekip.

Svoj 4. rojstni dan sta praznovala Kristjan in Marko ter naša vzgojiteljica Klara. Dan smo preživeli na prostem, na sončku ob prosti igri.

V maju pa si želimo kar največ dni preživeti na prostem, v gozdu, na travniku, na svežem zraku.

Zapisala: vzgojiteljica Katja

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)