Vrtec Sonček pri OŠ Žužemberk 07 620 14 41
 

Mravljice v septembru

Skupino Mravljic obiskuje 21 otrok. Na začetku septembra smo se veliko igrali, se med sabo spoznavali in skupaj oblikovali pravila v skupini.

 

Kmalu smo se začeli pogovarjati o prometu. V okviru projekta Trajnostna mobilnost smo spoznali zgodbo o belih zajčkih, ki so jo otroci velikokrat slišali. Zgodba je nekatere spodbudila, da so skupaj s svojimi starši ali starimi starši v vrtec prihajali peš in tako poskrbeli za svoje zdravje in manjše onesnaževanje okolice vrtca. Vsakič, ko je otrok v vrtec prišel peš, je nalepil bel krogec na plakat – SIVI ZAJČEK, ki je v štirinajstih dneh postav ves bel. Tako smo s skupnimi močmi uspeli očistiti zajčka.

Tudi v času bivanja v vrtcu smo veliko pešačili. Ob cesti smo spoznavali varen način hoje v parih, prometna pravila, prometne znake ter opazovali promet.

 

Po travnikih in kolovoznih poteh smo neskončno uživali v gibanju in razgledu.

Dvakrat smo obiskali telovadnico, kjer smo izvedli vadbeni uri na temo promet.

Igrali smo se glasbeno – gibalno didaktično igro, kjer so morali otroci po slišani pesmici ugotoviti, katere barve vozila lahko “vozijo” po prostoru.

Tudi gibalna igra SEMAFOR je bila zelo zabavna. Ves čas smo morali dobro opazovati, katere barve luč nam “sveti”.

 

Na poligonu smo se res dobro razmigali.

 

Umirili in sprostili smo se z masažo v parih. Igro masaže smo poimenovali AVTOPRALNICA – vsak otrok je s prstki pokazal na svojem prijatelju, kako pere avto (kako teče voda, kako umivamo avto in kako ga na koncu obrišemo).

Imeli smo igralni dan, ko smo od doma prinesli svoje igrače.

Vsak je izdelal svojo “lepljenko” na temo promet. Otroci so strigli, lepili in tudi risali – nastali so čudoviti izdelki.

 

Sodelovali smo tudi v projektu “Ulice otrokom”. S kredami smo risali po ulici, ki je bila v ta namen zaprta. Risanje je bilo zabavno, obenem pa smo poskrbeli, da v tem delu ni bilo avtomobilov, zato je bil zrak okrog nas manj onesnažen. Seveda smo se pogovorili, da sicer ne smemo risati ali pa se igrati na cesti, ker bi bilo to zelo nevarno.

Radi smo sestavili cesto in po njej vozili mala vozila, nekateri otroci pa so pomagali pri izdelavi plakata, na katerega smo narisali cesto v bližini našega vrtca. Tudi na tem plakatu je kasneje potekala igra z vozili. Seveda smo tudi ob igri utrjevali pravila varnega vključevanja v promet.

 

Izdelali smo didaktično igro spomin, ki se jo otroci radi igrajo. Ob vsakem najdenem paru otrok pove kaj je na sliki in nekaj o njej. Tako otroci spontano in v igri utrjujejo svoje znanje o varnem ravnanju v prometu.

Naučili smo se novo deklamacijo PROMET in pesmico KOLO. Prepevanje pesmice o kolesu smo spremljali na paličice in triangle.

Vzgojiteljica Mojca Obrstar

(Skupno 126 obiskov, današnjih obiskov 1)