Spoštovani starši.

Šolsko leto 2019/20, ki se počasi izteka, je bilo posebno leto. Za naš Vrtec Sonček v prvi vrsti zato, ker smo s septembrom vdahnili dušo novi, lepi in moderni stavbi v enoti, ki smo jo poimenovali Jurček.

To šolsko leto pa je bilo posebno tudi po tem, da si niti v sanjah nismo predstavljali, kako lahko neko bitje, ki ga niti videti ne moremo, tako zelo spremeni naša življenja. Igralnice v vrtcih so samevale cela dva meseca, zato pa je bilo toliko bolj živahno v vaših domovih. Verjamemo, da je prav vsakdo izmed vas v času trajanja epidemije izšel bogatejši z izkušnjami in spoznanji, kaj v življenju resnično šteje.

Postopno ponovno odpiranje vrtca nam je z uvedbo ukrepov za preprečevanje širjenja morebitne okužbe prineslo kar nekaj organizacijskih izzivov in na tem mestu se vam želimo zahvaliti za razumevanje in upoštevanje novega režima življenja in dela v vrtcu.

Posebne okoliščine so nam žal preprečile izvedbo nekaterih dejavnosti, ki so že prav lepo postale del naše vrtčevske tradicije. Naši bodoči prvošolci so tako ostali brez plavalnega tečaja, ki je bil načrtovan v maju, neizveden je ostal drugi del projekta Trajnostna mobilnost s kolesarčkovim popoldnevom, odpadlo je fotografiranje skupin, abonmajska predstava ter zaključni izleti (privarčevani denar za izlet vam bodo vzgojiteljice vrnile skupaj z mapo izdelkov otrok). Tudi tradicionalno skupno zaključno srečanje na Dvoru in v Žužemberku bomo letos žal izpustili, za oddelke Miškolini, Ribice in Metulji pa organizirali le simbolična oddelčna srečanja, da se poslovimo od naših 49 Sončkov, ki bodo jeseni ponosno zakorakali skozi šolska vrata.

V času epidemije nismo pozabili na projekt Botrstvo, v katerega smo vključeni že vrsto let. Iz rezerve iz preteklih mesecev smo mesečno nakazali 30 EUR za našega varovanca, želimo pa si, da bi mu tudi v času poletnih počitnic lahko  omogočali lepše in manj z revščino zaznamovano življenje. V ta namen bomo do 24. 6. v skrinjicah v obeh enotah zbirali prostovoljne prispevke. Vljudno vabljeni k sodelovanju.

Kljub temu, da je kar nekaj načrtov ostalo le na papirju, pa lahko sklenemo, da je bilo naše vrtčevsko leto uspešno. Otroci so rasli, se razvijali, se preko igre učili in napredovali vsak v svojem tempu ob skrbnem spremljanju vzgojiteljic in njihovih spodbudah. S skupnimi tematskimi sklopi smo se dotikali pomembnih vzgojnih tem (prometna varnost, skrb za lastno telo, kultura in dediščina, ekologija in skrb za naravo, družina …). Rasli in učili smo se tudi mi, zaposleni v vrtcu. Letos smo novo znanje in predvsem praktične izkušnje pridobivali na področju čuječnosti. Ozavestili smo, kako zelo pomembno je v današnjem tempu dela in življenja več časa nameniti trenutku tukaj in zdaj. To spoznanje poskušamo preko različnih dejavnosti v čim večji meri prenašati tudi v skupine.

S 26. 6. v vrtcu prehajamo na poletni režim dela. V vrtcu bomo še naprej izvajali vse zdravstveno-higienske in organizacijske ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe s Covid-19 (redno dnevno razkuževanje, pogostejše zračenje in pranje igrač, omejevanje stika med otroki iz drugih skupin, poudarek higieni rok in kašlja …). Za starše še naprej velja pravilo uporabe zaščitne maske ob vstopu v vrtec, razkuževanje rok, vzdrževanje ustrezne razdalje in čim krajše zadrževanje v prostoru vrtca.

Ker bo v poletnih mesecih zaradi dopustov tveganje za širjenje morebitne okužbe s Covid-19 še večje, jutranjega in popoldanskega združevanja otrok iz različnih skupin ne bomo izvajali. To pomeni, da bomo oddelke organizirali glede na ure prihoda otrok v vrtec ter odhoda domov, zato za pripravo razporeda dela potrebujemo točne podatke, ki se jih starši nato držite.

Vzgojiteljice so vam že posredovale ankete glede prisotnosti otrok v vrtcu v času poletnih počitnic. Prosimo, da jih izpolnete pretehtano  s čim bolj natančno uro otrokovega prihoda v vrtec in odhoda domov ter jih posredujete vzgojiteljicam do navedenega datuma (ponedeljek, 15.6.). Prosimo, da nas o morebitnih spremembah potreb vnaprej obvestite.

Če bo vaš otrok v času poletnih počitnic doma štiri tedne ali več, lahko od 1. 7. do 31. 8. uveljavljate poletno rezervacijo s 50-odstotnim plačilom. Prosimo, da morebitne rezervacije čim prej napoveste kar preko eAsistenta.

Za otroke, ki bodo jeseni šoloobvezni, je potrebno oddati izpisnico vsaj 15 dni pred izpisom iz vrtca, na Center za socialno delo pa je potrebno to spremembo javiti v osmih dneh po datumu izpisa.

Poletje je čas, ko si po napornih mesecih dela v službi starši lahko privoščimo nekaj oddiha in več časa preživimo z našimi najbližjimi in najdražjimi. Želimo si, da bi tudi za vsakega našega varovanca staršem uspelo organizirati vsaj teden dni domačega varstva. Tudi otroci si namreč zaslužijo in potrebujejo počitnice. Kljub temu, da radi hodijo v vrtec in se tu veliko naučijo pa jim tistega najbolj pomembnega, kar potrebujejo v tem obdobju življenja in kar jih močno zaznamuje v odraslosti, tudi najbolj srčne vzgojiteljice ne morejo dati.

Trudili smo se, da v naš »sončni« vrtec, kjer se skupaj igramo, rastemo in učimo, z veseljem vstopajo prav vsi otroci in zaposleni. Upamo, da smo bili pri tem čim bolj uspešni.

Vaša povratna informacija pa nam bo dragocena pri načrtovanju dela vnaprej. Svoje mnenje, predloge, pohvale in pripombe lahko do 21. 6. 2020 posredujete preko ankete, ki je dostopna na spodnji povezavi.

https://www.1ka.si/a/289374

Zahvaljujemo se vam za dobro sodelovanje in vas pozdravljamo z željo po mirnih in predvsem zdravih poletnih dneh.

Žužemberk, 11. 6. 2020

Pomočnica ravnateljice za vrtec:                                                                  Ravnateljica:

Tanja Fabjančič, l. r.                                                                                      Mira Kovač, l. r.

(Skupno 1.112 obiskov, današnjih obiskov 1)