Vrtec Sonček pri OŠ Žužemberk 07 620 14 41
 

PROMET PRI MRAVLJICAH

V današnjih časih, ko je na cestah toliko prometa je še kako pomembno, da se že v najzgodnejšem obdobju otroci navajajo na varnost v prometu.

Ob Evropskem tednu mobilnosti smo tudi v vrtcu dali velik poudarek varni hoji po cesti in usvajali pomen prometnih znakov ob sprehajalnih poteh. In ne samo varni hoji, tudi onesnaženju in hrupu, ki ga povzročajo prevozna sredstva.

Na sivega zajčka je vsak otrok, ki je peš prišel v vrtec, nalepil bel krog in tako simbolno očistil zajčka.

Ob zgodbi Beli zajček, ki sem jo otrokom posredovala z lutkami, so spoznali slabšo plat prometa. Zajčki, ki so bili beli in srečni, so z izgradnjo ceste postali od izpušnih plinov umazani in nesrečni. Niso bili več beli, ampak sivi.

Otroke je obiskal zajček, ki je bil umazan in žalosten. Prijazno so ga sprejeli in očistili.

V bližini vrtca je firma FS in tam smo si ogledali avtobuse, tovornjake in avtopralnico. Očka, g. Jože Rojc, ki vozi šolski avtobus, nas je zapeljal na krajšo krožno vožnjo. Otroci so neizmerno uživali. Našemu vozniku smo se ob povratku zahvalili za varno in prijetno vožnjo.

16. 9. 2020 smo imeli srečanje z redarko, go. Karmen. Pokazala nam je službeni avto z lučkami. Z nami je odšla na sprehod in nas opozorila na nevarne točke in osvežila nekatere prometne predpise. Pohvalila je našo hojo po cesti.

Naslednji teden sta v vrtec prišla dva policista. Oče našega varovanca, g. Gregor Mravljak, in njegov sodelavec, g. Blaž Ziherl. Po krajšem sprehodu z g. Gregorjem nam je g. Blaž pokazal policijske pripomočke, ki so jih otroci lahko preizkusili. Najbolj so jih navdušile lučke in sirena.

Ogledali smo si mehanično delavnico pri g. Davidu Potočniku.

Ves čas trajanja projekta so potekale dejavnosti, povezane s prometom, za razvijanje mišljenja in spretnosti.

Izdelali smo veliko garažo, s katero se otroci radi igrajo.

Uživali smo ob poučni igrici Tri kepice prometa, v izvedbi Miškinega gledališča .

Naš sosed, ki je hkrati oče našega Rafaela, g. Sebastjan Kocmur, nam je podaril »čisto pravi« semafor. Zanj se mu najlepše zahvaljujemo in se že veselo igramo z njim.

Veliko prepevamo, zadnje čase ob instrumentu ukulele in otroških citrah.

Vsak dan lepega vremena izkoristimo za gibanje na svežem zraku, v dežju pa koristimo telovadnico.

Otroci radi likovno ustvarjajo, barvajo, strižejo, lepijo.

V naši skupini je nov član »ZELENKO«, ki otroke motivira, da poskusijo vso hrano, četudi pojedo samo žličko ali dve. Za vsako poskušeno hrano otrok dobi zvezdico, ob koncu tedna pa nalepko ZELENKOTA. Od kar je z nami, vsak otrok poskusi vso hrano.

Skrbno umivamo roke.

Ko sami olupimo mandarine, so še bolj slastne.

“Po lužah cmok, cmok …”

Tudi v bodoče se bova trudili, da bodo otroci radi hodili v vrtec in ga zadovoljni zapuščali ter napredovali na vseh področjih v skladu s svojimi zmožnostmi.

vzg. Lilijana Hrovat

(Skupno 133 obiskov, današnjih obiskov 2)