Vrtec Sonček pri OŠ Žužemberk 07 620 14 41, 030 717 740
 

Razigrani jesenski utrinki iz skupine Ribic

  • Oktober nam je ponudil jesenske plodove, pravljične barve in nas kar sam po sebi vabil v naravo in k ustvarjanju. Z Ribicami smo se radi odpravili ven, kjer smo se dobro razgibali, raziskovali, nabirali materiale in še kaj. Nekaj jesenskih plodov in listkov smo prinesli v igralnico, kjer smo se radi igrali in veliko ustvarjali.

Otroci so imeli nalogo, da v vrtec prinesejo različne jesenske plodove. Plodove smo poimenovali in ugotavljali, kaj bi lahko iz njih naredili. Od otrok so ideje kar vrele. »Lahko bi skuhali bučno juho, ali pa zelenjavno, lahko bi naredili razstavo, fižol bi lahko zluščili, iz koruze bi lahko naredili moko. S plodovi se lahko igramo ali pa ustvarjamo,…..«

Res smo plodove uporabili za igro, ustvarjanje in razstavili smo jih pred igralnico. Nekaj semen smo posadili, zdaj pa budno opazujemo, kaj se dogaja in si opažanja beležimo na razpredelnico. Zluščen fižol smo razvrščali po barvi, igrali smo se z ječmenovimi zrni in drugimi plodovi. Tovrstna igra nam je bila vedno znova zabavna, ob njej pa smo krepili finomotoriko, medsebojne odnose in pustili domišljiji prosto pot.

  • Eden izmed otroških predlogov je bil tudi, da bi lahko skuhali juho. Nekega jutra smo že zgodaj zavihali rokave. Otroci so sami olupili in narezali različno zelenjavo, ki smo jo najprej prepražili, nato pa zalili z vodo, začinili in vztrajno mešali. Nekateri otroci so komaj dočakali, da je bila juha kuhana. Kmalu je zelo lepo zadišalo po igralnici in prav vsak je poskusil vsaj malo naše juhe. Večina otrok jo je z veseljem pojedla – celo nekateri otroci, ki zelenjavne juhe običajno zavračajo. Prav gotovo je trud, ki so ga otroci vložili v lupljenje, rezanje in mešanje dodatno začinil našo jesensko zelenjavno enolončnico.

Ob pogovoru o jesenskih plodovih smo z otroki ugotovili, da iz nekaterih plodov lahko dobimo moko. Postopek smo bolje spoznali ob zgodbi OD KOD SI KRUHEK? Odločili smo se, da tudi sami poskusimo speči svoj kruh in ugotoviti, kaj vse je za to potrebno.

Na sprehodu smo si ogledali njivo, kjer je kmet že poleti pospravil žito, pred kratkim pa koruzo. Sprehod smo nadaljevali mimo Zajčevega mlina, kjer so včasih mleli žiti v moko. Ogledali smo si mlinsko kolo in mlinski kamen. Sprehod smo nadaljevali do Žužemberke pekarne, kjer iz moke in ostalih sestavin spečejo kruh.

Predenj smo se lotili peke kruha, smo skupaj zapisali recept in pripravili sestavine. Skupaj smo zamesili testo, ki je nato moralo počivati. Ko je bilo testo pripravljeno, je vsak otrok oblikoval svoj hlebček. V vrtčevski kuhinji so se naši hlebčki spekli in po celem vrtcu je zadišalo po sveže pečenem kruhu. Otroci so vsak svoj hlebček odnesli domov, naslednji dan pa so ponosno razlagali, kakšen je bil in komu vse so ga dali poskusiti.

  • Z otroki radi obiskujemo naravo, še posebej pa je v jesenskem času zanimiv gozd. Obiskal nas je gozdar Rudi Omahen, s katerim smo se sprehodili do Cviblja, kjer smo raziskovali, spoznavali gozd in njegove značilnosti. G. Rudi nam je predstavil tudi poklic gozdarja.

Oktober je mesec požarne varnosti, zato so nas obiskali prostovoljni gasilci PGD Žužemberk in nam predstavili opremo, vozila in delo gasilcev. Otroci so navdušeno opazovali, aktivno sodelovali v pogovoru in z veseljem poskusili prijeti posamezna orodja.

Vsem trem gasilcem se iskreno zahvaljujemo za obisk, ki je bil za otroke zanimiv in zelo poučen.

  • Mesec oktober je bil za skupino Ribic vsekakor zelo zanimiv, poučen, razgiban in ustvarjalen. Izdelke, ki smo jih ustvarjali, bomo razstavili v Supernovi v Novem mestu in v avli OŠ Žužemberk. Z otroki pa se radovedno odpravljamo v mesec November in se že veselimo novih izzivov in dogodivščin

Vzgojiteljica Mojca Obrstar

(Skupno 100 obiskov, današnjih obiskov 1)