Skupno branje pomembno krepi odnose. Ko starši in otroci skupaj preživljajo svoj čas v vzdušju, ki ga pričara knjiga in zgodba v knjigi, je to doživetje lahko tudi odlična iztočnica za pogovor z otrokom. Otroci ob branju razvijajo osebnost, empatijo in spoznavajo različne vidike življenja. S poslušanjem pravljic in branjem knjig si prav tako širijo domišljijo in krepijo koncentracijo, ki je pri sodobnih otrocih zelo kratka. Knjige pa so tudi pomemben vir informacij.

V vrtcu Sonček že vrsto let vodimo projekt Cicibralčka. Otroci si v vrtcu lahko tedensko izposojajo knjige in jih odnesejo domov. Doma jih preberejo s starši, starimi starši, bratci in sestricami. Tako skupaj navajamo, spodbujamo otroke, da vzljubijo literaturo. Otrok se z knjigami tudi uči ravnati – bonton rokovanja in spoštovanje do tuje lastnine.

Mlajši otroci jih ob vrnitvi pogledajo, poimenujejo sličice in povejo, kdo jim je knjigo prebral, kako so se ob tem počutili. Starejši otroci pa se že navajajo, da obnovijo vsebino knjige pred vzgojiteljico, nekateri pa jo radi povejo tudi vrstnikom pred spanjem ob svečki. Tako rastejo otroci , njihova samozavest in ljubezen do knjig in pravljic.

V torek, 12.5.2024, smo v vrtcu pripravili prireditev ob zaključku Cicibralčka v telovadnici šole. Zbrale smo se vzgojiteljice in otroci iz enote Jurček in Medo: Mucki, Zajčki, Miškolini, Mravljice, Ribice, Čebelice, Pikapolonice, Miške in Metulji.

Lutkovne in gledališke predstave so za razvoj otrok zelo pomembne. Otroku z ogledom predstave omogočamo izmenjavo izkušenj, ob katerih raste in pridobiva znanje, kar mu pomaga pri njegovem razvoju. Pri simbolni gledališki ali lutkovni igri se krepi otrokova ustvarjalnost, njegov čustveni in razumski svet, ki se tako lažje razvija. Samo vživljanje otroka v lutko ali igralca pomeni bogatenje njegovega čustvenega in psihosocialnega sveta. 

Ta dan je bil res poseben za otroke in zagotovo jim bo ostal v spominu. Uživali so v glasbeni spevoigri z naslovom: Mestni ljudski godci, ki so nam jo zaigrali učenci 5. in 6. razreda OŠ Prevole. Veseli in hvaležni smo, da so se odzvali na naše povabilo, saj je bila predstava čarobna. Kljub temu, da je bil nastop daljši, so tudi vsi najmlajši z zanimanjem spremljali dogajanje na odru, saj je bilo veliko napetih trenutkov, ki so držali koncentracijo otrok. Navdušeni smo bili nad odličnim in doživetim petjem nastopajočih. Hvala učiteljema g. Žigi Jernejčiču in ga. Ireni Blatnik. Hvala tudi OŠ Žužemberk, ker so nam odstopili telovadnico in uredili ozvočenje. V prihodnje bi si želeli še več medsebojnih sodelovanj na občinski ravni šola – vrtec.

Za konec pa se nam je predstavila še lokalna pesnica ga. Silva Mohorčič. Ga. Silva Mohorčič je lani izdala pesniško zbirko: Žuborenje besed. ” Pesniti je začela pred 13-imi leti, ko se je upokojila. V tem času je nastalo več kot 500 pesmi, s katerimi je obogatila marsikatero krajevno in občinsko prireditev. Sodeluje tudi na literarnih natečajih, že deset let objavlja pesmi v zborniku LIKUS, v lokalnih glasilih Suhokranjske poti in Vizita.” (M. Kastelic Hočevar, Žuboreče Silvine besede, 2023).

Otrokom se je pesnica prestavila, opisala svoje delo, jim zrecitirala pesem Sonce. Otroci so jo zasuli z vprašanji: Koliko pesmi je že napisala?, O čem najraje piše?, Kdaj jih najraje piše?,… Nato pa je gospa Silva podelila priznanja vsem skupinam, ki so sodelovali v projektu Cicibralček. Ga. Silvi Mohorčič se zahvaljujemo za obisk in popestritev programa in hvala za podarjeno knjigo Žuborenje besed vrtcu.

Zapisala: vzgojiteljica Katja Konte

(Skupno 129 obiskov, današnjih obiskov 1)