Ob letošnjem tednu otroka, ki je program Zveze prijateljev mladine in ga praznujemo že 70. leto zapored, je potekal od 7. do 13. oktobra. Osredotočili smo se na temo: Otrok – nepopisan list.

Letošnja tema nas opominja, kako pomembno je, da otrokom omogočimo pogoje za srečno in izpopolnjujoče otroštvo. Osnovne potrebe otrok skozi desetletja ostajajo nespremenjene, vsi otroci ne glede na čas in prostor, potrebujejo ljubezen, občutek varnosti, topel in zdrav dom, … Potrebujejo igro, znanje, druženje z vrstniki, spodbudo, oporo, pomoč ter priložnosti za razvoj svojih interesov. Ob tej priložnosti smo se vprašali ali lahko najdemo kakšne vzporednice med otroštvom nekoč in danes. In da je odraščanje otrok neločljivo povezano s časom v katerem živi, pa tudi z vzgojo šolskim sistemom družbo in okoljem, ki ga obkroža. Otrokom smo želeli nekoliko približati življenje otrok nekoč.

Prvi dan v tednu otroka; 7. 10. smo se delavke in otroci skupin: Miškolini, Ribice, Zajčki in Mravljice odločili za medskupinsko druženje. Skupaj smo naredili pohod na Cvibelj, kjer smo pekli jabolka in uživalI v prijetnem sončnem dopoldnevu. Ogenj nam je pripravil g. Škufca, očka skupine Ribic. Pripravil nam je tudi nekaj palic za peko, nekaj pa smo jih nabrali med potjo.

V torek, 8.10, nas je obiskal gospod Željko Vertelj, tetraplegik, varovanec v domu starejših občanov Kočevje, ki je slikar z usti. Otrokom je pokazal, kako se pripravi in slika, jim odgovarjal na vprašanja, jih kasneje ob slikanju spodbujal in tudi otroci po skupinah so potem preizkusili slikanje z usti. Slikarja je spremljala in mu pomagala naša nekdanja delavka gospa Erika Gjerek. Na ta dan smo uživali v medgeneracijski družbi, spoštovanju drugačnosti in sprejemanje miselnosti, kako je v življenju: Ko se zapre ena pot, se prikaže druga.

V sredo, 9.10, so imele vse skupine zgornjega nadstropja na obisku babice. Pripovedovale so nam o življenju nekoč in nam prebrale pravljico. Otroci naj vas sami pripovedujejo. čigava babica je bila na obisku in kaj so se pogovarjali, katero pravljico prebrali, …

V četrtek, 10.10 pa nas je obiskala ga. Brigita Lavrič, knjižničarka v knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Njeno pripovedovanje nam je vedno čarobno. Pripovedovala nam je zgodbo o volku, ki je padel iz knjige. Za popestritev je s sabo prinesla lutko volka in otroci so jo zanimanjem poslušali. Za vsako skupino je prinesla plakat narisanega volka, ki so ga nato otroci skupinsko pobarvali.

V petek, 11.10. smo imeli kino dan. Otroci so se posedli na hodniku in gledali smo film: Pastirci. Zraven smo spekli kokice in otrokom pričarali čudovito dopoldne. Film so gledali z zanimanjem, saj govori o starih časih in običajih, ki jih danes ni več. Nato pa smo odhiteli še skupaj na igrišče kjer nas je že čakalo sonce in igrala.

Otroštvo bi moralo biti obdobje brezskrbnosti, raziskovanja in igre, v katerem otrok razvija svojo identiteto. Kot nepopisan list predstavlja otrok neomejene možnosti, odprt za nove izkušnje in sposobnost učenja, za različne načine izražanja, bodisi preko umetnosti, igre ali pogovora, kar krepi njegovo samozavest in identiteto.

Ključno je, da odrasli otrokom nudimo podporo in varno okolje, kjer se lahko svobodno razvijajo in raziskujejo svet okoli sebe na ta način, da lahko otroštvo postane bogata in dragocena izkušnja, ki oblikuje posameznika za vse življenje.

Uredili in zapisali: vzgojiteljici Katja K. in Barbara L.

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 3)