O pomembnosti varovanja okolja je potrebno poučevati tudi najmlajše. Trdna povezanost narave in človeka traja že od nekdaj, vendar prihodnost narave in človeka kot del narave, ni bila še nikoli tako zaskrbljujoča. O pomembnosti varovanja okolja je potrebno poučevati tudi najmlajše. To pomeni, da moramo z okoljsko vzgojo začeti že pri predšolskih otrocih v vrtcu. 

Kako varovati naše okolje nam je, 18.03.2024, predstavila študentka vsebinsko relevantnih smeri.

Na enostaven in igriv način je s pomočjo plakata otrokom pokazala, kako bi ljudje lahko zmanjšali onesnaževanje okolja z avtomobili in tovarnami. Otroci so aktivno sodelovali s striženjem in lepljenjem na plakat.

Z namenom ekološke ozaveščenosti posameznika, na kateri bi lahko gradili še naprej, smo se 20. in 21.3. odpravili v Hinje in šli peš do Močil. Ogledali smo si jezero in življenje v njem. Zajeli smo vodo in nato so si otroci ogledali, katere živali v njej živijo.

Obiskali smo veliko kraško jamo, pogledali kapnike in s pesmijo preverili njeno akustičnost. Pogovarjali smo se o življenju v jamah, o vodi in njenem kroženju. Otrokom je bila tema zanimiva in aktivno so sodelovali v pogovoru. 

Na poti do jame smo obiskali tudi studenček v Lazini, kjer teče pitna voda in se z njo tudi odžejali. Ker je bil lep, sončen dan, smo na travniku posedli na blazinice in ob poslušanju ptičjega petja, pojedli sadje.

Z otroki smo se pogovarjali o varstvu okolja. Odpadki so in bodo del našega vsakdana. Odgovorno ravnanje z odpadki je eden ključnih dejavnikov varovanja in ohranjanja okolja. Zato je izredno pomembno že v zgodnjem otroštvu postaviti dobre temelje za zavestno in odgovorno skrb za zdravo okolje. Z otroki spoznavamo, kaj so nevarni odpadki in kaj v naravi povzročajo. Ozaveščamo jih pomembnosti ohranjanja narave in naravnih virov.

Vrtec izkorišča vse ponujene možnosti narave, tako travnike, polja, vrtčevsko igrišče in gozd. Na skupno pot bomo stopili z vključevanjem staršev in v sodelovanju z njimi, otrokom dali dobro popotnico k ekološko ozaveščenim odraslim.

Lep sončen pozdrav od Miškolinov,

uredile in zapisale: vzgojiteljici Katja K. in Barbara L.

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)