Vrtec Sonček pri OŠ Žužemberk 07 620 14 41, 030 717 740
 

Kuku, Gospa Jesen je prišla v igralnico Metuljev

V mesecu oktobru se je v igralnici Metuljev veliko dogajalo.

Začeli smo s tednom otroka. Tema letošnjega tedna otroka je bil Pogovor je odgovor. Odlična tema za naše otroke, ki se zelo radi pogovarjajo. Tako smo veliko časa namenile individualnim pogovorom in skupinskim pogovorom. Vsak dan smo več časa kot običajno namenili temu, da je otrok povedal, kar je želel.
Odprli smo veliko različnih tematik.
Pogovarjali pa smo se tudi v tišini, skozi ples, glasbo in s pomočjo kartic za pogovor.


Na temo jesen smo tudi opazovali drevesa, njihove listke, jesenske plodove in se pogovarjali.Ob koncu tedna otroka smo jim pripravile presenečenje, ki smo ga povezali s pogovorom. Nadgradnja presenečenja so bile ploske lutke za lutkovne predstave v izvedbi otrok, katere so otroci navdušeno uporabljali še cel mesec.
Vprašajte otroke, ali se spomnijo presenečenja ob tednu otroka. Namig poiščite med fotografijami.


V tednu otrok so otroci prinesli didaktične igrače od doma in popestrili naše dopoldneve s svojimi najljubšimi igrami. Otroci so morali preko pogovora prijateljem razložiti navodila ter sprejemati zmage in poraze. V igralnici je bilo med igro slišati veliko smeha in dobre volje.


V času tedna otroka v skladu smo s predpisi NIJZ dobili obisk ga. knjižničarke, ki nam je pripravila pravljično urico s pravljico Zvezdica Zaspanka.

V mesecu oktobru smo veliko ustvarjali na temo jesen, saj smo soustvarjali skupaj z vsemi prijatelji iz našega vrtca Sonček za razstavo v Supernovi ter OŠ Žužemberk na temo jesen. Otroci so bili zelo ustvarjalni ter si vzeli čas, da so svoj jesenski mozaik ali jesensko drevo postopoma dokončali.

Pridružili smo se tudi projektu 365 dni telovadimo vsi, kjer je cilj, da vsak dan izvajamo raztezne vaje. Otroci so nad vajami navdušeni. Trenutno so zelo aktualne vaje za sprostitev – joga.

Otroci pa imajo zelo radi različne socialne igre, s katerimi krepimo naše prijateljske vezi.

Uživali smo tudi v izvajanju glasbene didaktične igre Kdo se skriva v hišici. Večkrat smo se igrali to igro, naslednjič smo postavili zahtevnejšo nalogo pri razdelitvi. Vsak otrok je izžrebal listek z napisom živali. Njegova naloga je bila, da je prepoznal zapis svoje živali na listku z napisom imena živali na njenem navideznem domu. Otroci so bili izjemno ponosni, da so znali »prebrati«.

Na temo jesen smo tudi opazovali drevesa, njihove listke, jesenske plodove in se pogovarjali.

Veliko časa smo namenili bivanju v naravi. Hodilo smo na opazovalne sprehode, izvajali gibalne urice na igrišču, gibalne igre, ntc vaje, igrali z listki … ter dihali svež zrak.

Veliko smo brali na temo jesen, ter prebrali skupaj z otroki slikopis na temo Jesenska ozimnica.

Na koncu oktobra smo obravnavali požarno varnosti in temo gasilci. PGD Dvor je lahko zelo veselo, saj je veliko predšolskih otrok navdušenih nad gasilstvom in imajo že veliko znanja. Znanje smo nadgrajevali s pomočjo literature (pravljico o Ježku, ki je rešil požar, knjiga Gasilci in reševalci), ogled od zunaj PGD, reševanje didaktičnih listov na temo gasilci …

Jesen nam je pričarala lepe trenutke.

Veselimo se ponovnega srečanja vseh otrok oddelka Metuljev.


vzgojiteljica Mateja

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)