Po vseh enotah vrtca Žužemberk je v tednu od 13. 11. do 17. 11. 2017 dišalo po medenem tednu. Vsi otroci so v tem tednu spoznavali, kako pomembne so čebelice za naš obstoj. Vsak oddelek je temo raziskoval na drugačen način, vsi pa smo jo zaključili z obelodanjenem s Tradicionalnim zajtrkom. Otrokom smo želeli ozavestiti pomen lokalno pridelane hrane ter poudarili zdrav pomen zajtrka.

Otroci so preko različnih dejavnosti spoznavali pomen zdrave hrane, tako so v oddelku Miškolini izdelali svojo skuto ter sadne hlebčke. V oddelku Mravlje so otroci spekli slastne kruhke. V enoti Jurčičeva so delavke otrokom s pomočjo strojčka narezale korenček na spirale in tako na uspešen način spodbudile otroke pri okušanje zelenjave, ki jo marsikateri otrok do sedaj ni želel poskusiti.

Vsi oddelki smo ustvarjali na različne načine, tako so otroci izdelali čudovite panje, panjske končnice, kranjske čebelice … otroci oddelka Pikapolonice so oblekli kostum Kranjske sivke in plesali ob klasični glasbi »Čmrljev let«. Otroci v enoti Dvor in Stara šola so si ogledali risani film Kranjske sivke in tako izvedeli veliko novega o življenju in pomenu čebelic. Otroci oddelka Ribice so si ogledali čebelnjak v okolici vrtca, otroci enote Dvor pa so si lahko ogledali čebelnjak kar na šolskem igrišču, kar je zagotovo velika prednost, saj lahko čebelje življenje spremljamo skozi celo leto. Otroke v Starši šoli ter na Dvoru je ponovno obiskal čebelar g. Roman Setnikar, ki je predstavil delo čebelarja, otokom na Jurčičevi pa je to poslanstvo predstavila ga. Lilijana Hrovat. Otroci v enotah Dvor in Jurčičeva so si ogledali lutkovno predstavo v izvedbi vzgojiteljic z naslovom: Kako je čebelica rešila zajčka. Pri tem so otroci spoznali, da ne glede, kako si majhen, lahko pomagaš in rešiš težavo prijatelja. Ves čas medenega tedna je odmevala neimenovana himna »Čebelar«, ki jo je v originalu izvajal g. Lojze Slak. Tudi otroci vrtca Žužemberk so se pridružili vseslovenski akciji Ustvarimo čebelarski zbor. Medeni teden so starejši otroci zaključili z dramsko predstavo »Čebelica Debelica« v izvedbi Miškinega gledališča. Otrokom so na duhovit način približali čebelje življenje.

Otroci so novo znanje, ki so ga pridobili v tem tednu, nadgradili s pomočjo letakov, ki jih je izdala Čebelarska zveza Slovenija. Otroci so domov odnesli prospekt, katerega so lahko skupaj s starši prebirali in tako še dodatno ozavestili pomen čebelic.

 

Za konec še misel o medu: Dobra beseda je kot med, sladka za dušo in zdravilo za telo.

Vzgojiteljica: Mateja Rus

 

(Skupno 180 obiskov, današnjih obiskov 1)