Živimo na podeželju, zato imamo veliko možnosti sprehodov in opazovanja, razmišljanja, raziskovanja. Velikokrat opazujemo, kako ljudje gradijo, prenavljajo, obnavljajo hiše, pa tudi sami otroci imajo že izkušnje. Posebno zadovoljstvo  otrokom je, ko jim v vrtcu ponudimo različne materiale in sredstva za  ustvarjanje  in razvoj  domišljije. Tako velikokrat gradijo “svoje” hiše, poslopja, garaže, hlevček in drugo iz lego in duplo kockami, lesenih koščkov ,odpadne embalaže, mivke, pa tudi rišejo jih.

Nedavno  smo videli, kako so z neke hiše staro opeko nalagali delavci na tovornjak in streho pokrivali z novimi strešniki. Veliko smo se pogovarjali o tem . In kot naročeno je bilo, da smo se vključili v vaš projekt Rokice in glina. Dobljeno glino smo tipali, gnetli, oblikovali na različne načine, obenem pa se pogovarjali o tem, kaj vse se lahko iz gline naredi in nastane. Tako smo tudi mi v vrtcu naredili nekaj hiš. Sprva smo otrokom pokazali, kakšen je postopek pri nastajanju izdelkov. Otroci so glina pregnetli, veljali, oblikovali in izrezovali, delali po svoji zamislih in domišljiji. Ob tem so se pogovarjali o tem, kaj vse ima njihova domača hiša. En deček je otrokom pripovedoval, kako so na parceli zidali hišo.

Otrokom so bili nastali izdelki všeč, v veliko veselje.

V vrtcu imam sodelavko, ki z glino zelo rada ustvarja. Izdeluje različne izdelke, ki jih tudi zapeče v peči. V veliko pomoč nam bo pri nadaljnjem ustvarjanju. Upam, da bomo naredili še  kakšen drug izdelek, ki nam bo v ponos in veselje.

Glede na prejeto količino gline pa so naši izdelki majhni. Se priporočamo za nadaljnje sodelovanje z vami.

 

DSC02016

DSC02018

DSC02020

DSC02024

DSC02021

vzg. Dijana Pečjak

 pomoč.vzgojitelja Petra Fink in Ambrož Čopi

(Skupno 625 obiskov, današnjih obiskov 1)