Otroci in tudi starejši se že od rojstva igramo. Skozi igro spoznavamo svet, prijatelje in se učimo. Zato je igra eden izmed najosnovnejših oblik izobraževanja in sprostitve, hkrati pa nam lahko služi kot uvod v resnejše in uigrano delo.
Med socialne igre štejemo tiste igre, ki namesto tekmovalnosti v ospredje postavljajo socialne odnose med ljudmi. Splošen cilj socialnega učenja je vsestranski razvoj otrokove osebnosti, spodbujanje razvoja pozitivne samopodobe ter uspešnega vključevanja v skupino, spodbujanje strpnosti, dobrih odnosov in komunikacije v medvrstniških skupinah.

 

STOL NA MOJI DESNI STRANI
(socialna igra)

Sedimo v krogu na stolih, stol desno od vzgojitelja je prazen in ta začne igro z besedami:
»Stol na moji desni je prazen, povabim…na obisk.«
Otrok se presede na prazen stol, igro nadaljuje otrok, na čigar desni je stol prazen.
Otroci na začetku na svojo desno povabijo le najboljše prijatelje, ob spodbudi pa tudi druge otroke.

20160104_105215

SVEČKO NOSIM
(socialna igra)

Sedimo v krogu na stolih. En otrok nosi svečko in govori: »Svečko nosim, nosim, z njo veselje trosim, svečko podarim…(pove ime prijatelja in podari svečko).« Igro nadaljuje otrok, ki je bil izbran. Igra se nadaljuje, dokler niso izbrani vsi otroci.

20160104_110429

20160104_110445

20160104_110619

KLICANJE IMENA V KROGU
(socialna igra)

Otroci se skušajo spoznati po glasu.
Otroci sedijo v krogu, nekdo stopi na sredo in zapre oči. Nekdo iz kroga ga pokliče po imenu. Če tisti na sredi ugotovi, kdo ga je poklical, se usede v krog, ta ki ga je poklical, gre v sredo.

 

GLASBENI STOLI
(gibalna igra)

Stole postavimo v krog, tako da se s hrbtišči stikajo. Otroci hodijo ob glasbeni spremljavi okoli stolov. Ko glasbo prekinemo, morajo otroci hitro sesti vsak na svoj stol. Nato odmaknemo en stol in nadaljujemo z glasbo. Tisti otrok, ki ostane brez stola, se usede na blazino in igro opazuje. Igra se nadaljuje, dokler ne ostaneta samo dva otrok, ki postaneta zmagovalca.

 

KOŠ SADJA
(gibalna igra)

Skupina se razdeli v štiri ali pet skupin in se odloči, katero vrsto sadja bodo predstavljali (slive, jabolka, hruške, jagode, pomaranče …). Nato se vsi igralci posedejo v krog, ena oseba, npr. jabolko, pa v sredino kroga. Ko jabolko pokliče eno od izbranih vrst sadja, morajo te – npr. vse jagode – v krogu med seboj zamenjati prostore, jabolko pa poskuša ukrasti eno od trenutno praznih mest v košu sadja. Če jabolku uspe, potem ga oseba, ki je ostala brez prostora, zamenja v sredini in nadaljuje igro. Če želi sadež v sredini povzročiti zmedo, mora samo zaklicati “koš sadja” in rezultat bo na dlani, saj morajo potem vsi sadeži menjati prostore.

 

Tudi doma se lahko z otrokom igrate podobne igre, še bolje je, če v njih vključite čim več oseb (babice, dedke, brate in sestre, prijatelje,…).

Jožica Štrasberger

(Skupno 5.301 obiskov, današnjih obiskov 1)